30 ДНЕВЕН ПРЕДИЗВИК – 30 ДЕНА – 30 ПАРЧИЊА ОБЛЕКА

Ноември е месец кој некако го доживувам депресивно, па сакам да направам нешто интересно и предизвикувачки. Ова дефинитивно ќе биде предизвик, но невообичаен. Се одлучив да направам триесет парчиња облека за триесет дена т.е. едно парче облека за еден ден во наредните триесет дена и секој ден ќе го постирам направеното парче облека на мојот инстаграм профил.

November is usually a month when I’m feeling depressed, so to cheer myself up, I will challenge myself with something interesting. This will definitely be something unusual for me. I decided I would make 30 pieces of clothing in 30 days, one piece of clothing for every day of the month. I will post the clothes I make on my Instagram profile everyday.

XOXO

САЕМ ЗА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ

Мојата најнова колекција „Sexy MF“ ја претставив на саемот за современа уметност – Paratissima во Скопје, кој се оддржа од 15 до 17 јуни 2017 год. Многу ми е мило што постојат настани од ваков тип во Скопје, мислам дека навистина ни се потребни затоа што Скопје и Македонија воопшто има навистина квалитетни уметници од секаков калибар.

Но да не се залажуваме, сепак се уште не функционира како што треба. Настанот беше просечно посетен (имаше простор за многу повеќе). Акцентот беше минимално насочен кон сите дизајнери кои изложуваа на саемот, а целосно кон настанот како бренд.

Иако плаќавме за учество на овој саем не добивме некаков посебен третман. Кога го пишувам ова, не мислам само за мене, туку и во името на другите дизајнери, (со кои имав можност да се дружам постојно). Многу работи што се ветија, не се исполнија.

Можеби тоа придонесе дизајнерите кои што ја претставуваа својата работа – колекции и производи (за кои напорно работеле изминатиот период), не поминаа најуспешно. Си земам за право да дадам ваква проценка, затоа што за време на целиот настан, еден од најпозитивните моменти беше дружбата меѓу дизајнерското community. Да не бидам многу критична, дефинитивно не жалам за учеството, затоа што дополнително запознав нови неверојатни дизајнери со кои што ќе останам во контакт и по завршувањето на овој настан.

Добрата забава во вечерните часови беше неминовна. Но сепак, на крајот на денот, целта беше посетителите да се инспирираат и да купат некое модно парче, а дополнително да се забавуваат (ако сакаат и да се опијанат).

За едно сум сигурна, тешко дека во блиска иднина јас со мојот бренд „Magda Station“ ќе се пријавам на сличен настан, од ваков карактер во нашата земја.

Една од причините која ме растажува е фактот дека популацијата, особено младата која би требало највеќе да делува за промени попрво би дала пари за претеран број на пијачки, на настан за современа уметност отколку поддршка и инвестирање во оригинално дизајнерско парче.

Друго, нормите и вредностите во општеството во коешто живееме налагаат и поттикнуваат конзумеризам, што во најмала рака не се намалува во секој поглед. Не велам дека некој се раѓа учен, но се што правиме е пресликување на однесување наметнато или пак наученото.

Време е да се стекне повисока едукација во многу насоки, кои ќе поттикнат покреативно општество. Светот ќе постане поубаво место за живеење доколку се обрне малце повеќе внимание на уметноста и луѓето кои творат.

Размислете пред да инвестирате во вашето следно парче облека.

Искуството е лично и нема за цел ширење на говор на омраза.

XOXO

 

THE LITTLE TREASURES

As a part of one of the most talented group of designers in Macedonia, I’m proud to present you “The Little Treasures” e-store. Now everyone in the world is able to purchase and own a unique piece produced by the hands of these talented people.

The handmade guru, blogger Maja Kuzman is responsible for making this e-store a reality. With her love for art and handmade products, she decided to make this e-store and show the timeless unique pieces created by the hands of talented Macedonian designers.

You can find unique pieces jewelry made from wire, coper, wood and precious stones, original pieces of clothes from quality fabric, filigree, handpainted porcelain in this e-store.

See our Little Treasures and treat yourself with timeless art.

SCUPINI ROMANI

I’m very happy to present my work to you on the project Scupini Romani. It’s about the people who lived in the ancient roman city of Scupi (today near Skopje, the capital city of R.Macedonia).

Scupini Romani is an international festival dedicated to ancient Roman culture which is organized by Haemus, a center for scientific research and the promotion of Roman culture, based in Skopje.

It was an honor and a challenge to work on this project. I was doing research for more than two months before I started making these costumes. I used wool and linen materials and decorative strips with geometric shapes inspired by that period.

Clothing in ancient Rome was comprised of two pieces, tunic and toga. The tunic was made of wool, male tunic was called toga and female tunic was known as palla, which was worn over stola – a simple long garment.  The type and color of the tunic was an indicator of social status in the hierarchy of the Roman social classes. Banning people from wearing togas was considered a great punishment. Favorite colors were all shades of yellow, green and purple.

Photo by my dearest friend Ladislav King – Vertigo Creative Photography